A modern királykisasszonnyok már nem hisznek a mesékben

"Bevezetés a gasztronómiába - lehetne a könyv alcíme, annyiféle ételről, elkészítési módról és étkezési szokásról esik benne szó. A tizenkét rövid mese - amelyek aztán egy nagy történetté állnak össze - az év egy-egy hónapját idézik meg, s a királykisasszony is ennek megfelelően sürög-forog a konyhában: újévkor lencsét főz és malacot süt, augusztusban pedig elmagyarázza édesapjának, miért nem szokás nyáron kocsonyát készíteni, vágyhat rá bármennyire az öreg király. Az olvasó praktikus tanácsokat is kaphat arra nézve, hogy miként mentse meg az odaégett szélű piskótát és készítsen belőle finom desszertet, vagy hogy milyen hidegtálat állítson össze pillanatok alatt, ha nem tudott előre felkészülni a vendégek érkeztére. Az olyan egyszerű ételek mellett, mint a lecsó, a kocsonya vagy a tökfőzelék, találkozhatunk a francia konyha különlegesebb fogásaival is. Ezek egyébként franciául találhatók meg a szövegben, lábjegyzetben olvasható a helyes kiejtésük, valamint a magyar elnevezésük."


Teljes cikk Szegedi Katalin Kocsonyakirályfi című meséjéről>>>